Leeftijdscheck

Wij vragen altijd naar uw leeftijd, in de winkels en ook online. Bent u 18 jaar of ouder?

Jan De Wit
Weverstraat 18
1791 AD DEN BURG (TEXEL)

Openingstijden

Ma: 09.00 - 18.00 uur
Di: 09.00 - 18.00 uur
Wo: 09.00 - 18.00 uur
Do: 09.00 - 18.00 uur
Vr: 09.00 - 18.00 uur
Za: 09.00 - 17.00 uur
Zo: gesloten

Jan de Wit úw topSlijter 100% vakmanschap

Fine Taste Good Living

A bon vin point d'enseigne (deel II)

à bon vin point d'enseigne (deel II)

Het verhaal van de Pinot Gris

Wanneer wijn gemaakt is van één bepaald druivenras spreekt men over monocépage of varietal wine. Vooral de Elzas staat bekend om zijn traditie van monocépage. De Pinot Gris is hier een typisch voorbeeld van. Op het etiket staat de naam en de herkomst van de druif vermeld. Voor de Pinot Gris bestaan meerdere benamingen. In Hongarije heet de druif Szürkebarát terwijl hij in Duitsland Grauburgunder wordt genoemd. Op hele oude wijnflessen uit Frankrijk komt soms de naam Tokay Pinot Gris voor. Dat is tegenwoordig verboden omdat er verwarring ontstond met de Hongaarse tokaji-wijnen en deze worden zeker niet van Pinot Gris gemaakt! Het verhaal gaat dat de Pinot Gris een mutatie is van de ‘Pinot Noir’ die ooit door kloosterlingen vanuit de Bourgogne naar andere landen, zoals Hongarije, is meegenomen en vele jaren later als Tokay Pinot Gris in de Elzas terugkeerde.

Pinot Gris of Pinot Grigio?

Pinot Gris staat ook bekend als de Pinot Grigio. Het is echter wel belangrijk om te weten dat het om precies dezelfde druivensoort gaat, maar dat de wijnen heel verschillend zijn. Het verschil in naam en smaak zit hem in het gebied waarin de druif wordt verbouwd. De traditionele Pinot Gris komt uit Frankrijk, uit de Elzas. De Pinot Grigio heeft zijn naam te danken aan het Italiaanse grondgebied waarop de druif groeit. De wereldwijde populariteit van de druif is overigens te danken aan de Italianen; vanuit noordoost-Italië werden er na de 2e wereldoorlog enorme hoeveelheden wijn geëxporteerd naar het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Hierdoor is deze druivensoort over de hele wereld bekend geworden.

Ieder voordeel heeft zijn nadeel

De tros van de Pinot Gris zit vol met druiven en heeft grote bladeren met diepe inkepingen. De kleur van de druiven kan, zelfs aan dezelfde tros, variëren tussen grijs (gris) en blauw tot roze-bruin. Ondanks deze kleuren is de Pinot Gris een witte druivensoort waar witte wijnen van gemaakt worden. Voornamelijk de druif uit de Elzas geeft door het grijs van de schil meer kleur aan de wijn af dan andere witte druivensoorten. Een groot voordeel van trossen die vol zitten met druiven is een grote opbrengst. Het nadeel van compacte trossen is dat het de druif erg gevoelig maakt voor rotting, doordat regenwater niet goed weg kan lopen en tussen de druiven blijft zitten. Dit is vaak het geval bij de Pinot Gris.

Welke wijn heeft uw voorkeur?

Italiaanse wijnboeren kiezen er vaak voor om de druif vroeg te plukken. Deze druiven hebben nog niet goed de kans gehad te rijpen. Hierdoor zijn de Pinot Grigio-wijnen meestal neutraal, droog, licht en fris met een fruitig aroma van citrusvruchten, nectarine en appel. Ook heeft het kruidige en bloemige nuances zoals jasmijn of wilde rozen. Wijnboeren uit de Elzas oogsten de druif liever later, zodat er een hogere concentratie aan suiker ontstaat. Deze druiven zijn zeer geschikt voor zoete dessertwijnen. Wel bestaat het risico dat er problemen ontstaan na een aantal regenbuien in het najaar. Hier is dus een beetje lef voor nodig en dat proef je! Naast volzoete dessertwijnen, met de smaak van exotische vruchten, worden door de Franse wijnboeren ook droge wijnen van de Pinot Gris gemaakt. Deze wijnen hebben een volle body en kruidige afdronk. Smaken van sinaasappel, mandarijn en andere tropische vruchten worden aangevuld met die van bloemen, kruiden en een subtiel rokerig aroma. Pinot Gris-wijnen kunnen veel langer rijpen in de fles, terwijl de kwaliteit van Pinot Grigio-wijnen het beste is binnen de eerste 2 jaar nadat ze gebotteld zijn.

Bent u op zoek naar een wat stevigere, zwoele wijn dan kunt u het best een Franse Pinot Gris nemen. Past een lichte, neutrale, fruitige wijn beter bij u, dan is de Italiaanse Pinot Grigio een betere keus!

Ideale combinaties!

Het is erg lastig een juiste wijn te vinden bij pittige, oosterse gerechten, zoals een wokschotel met noedels en zoetzure saus. Of een Thaise rode kip-curry. Heerlijke gerechten waar meestal bier bij geserveerd wordt.
Prima natuurlijk maar eigenlijk helemaal niet nodig want de Pinot Gris past hier uitstekend bij. De kruidige afdronk en het tropische fruit, geven de wijn een oosters tintje; de ideale combinatie dus! Maar wat denkt u van Risotto met saffraan en spinazie of Tagliatelle met gorgonzola roomsaus. Deze gerechten komen uit hetzelfde land als de Pinot Grigio en zijn ideaal te combineren!

Tip!

Serveert u de Pinot Grigio eens als aperitief met een oude kaas, ham, olijven en brood. Dat belooft een prima avond!