Leeftijdscheck

Wij vragen altijd naar uw leeftijd, in de winkels en ook online. Bent u 18 jaar of ouder?

Jan De Wit
Weverstraat 18
1791 AD DEN BURG (TEXEL)

Openingstijden

Ma: 09.00 - 18.00 uur
Di: 09.00 - 18.00 uur
Wo: 09.00 - 18.00 uur
Do: 09.00 - 18.00 uur
Vr: 09.00 - 18.00 uur
Za: 09.00 - 17.00 uur
Zo: gesloten

2e Pinksterdag, maandag 20 mei, GESLOTEN

Jan de Wit úw topSlijter 100% vakmanschap

Fine Taste Good Living

Een culinaire roadtrip door Spanje

Een culinaire roadtrip door Spanje

SpanjeReist u nog een keer met ons mee, door één van de populairste en mooiste wijnlanden van Europa? In de vorige artikelen heeft u kunnen lezen welke wijnstreken van Frankrijk en Italië het bezoeken waard zijn en welke wijnroutes u dan niet mag missen. Een roadtrip langs uitgestrekte wijngaarden en een culinaire tussenstop om de lekkerste plaatselijke lekkernijen te proeven gaat deze keer door vakantieland Spanje. Geniet van de vakantie, de heerlijkste wijnen en lekkernijen en beleef deze zomer onderweg, of gewoon thuis.

Spanje

Als u wel eens in Spanje bent geweest, dan weet u dat u er niet omheen kunt: de heerlijke Spaanse wijnen met de smaak van de zon, heerlijke tapas en plaatselijke lekkernijen. Spanje is het op 3 na grootste wijn-producerende land ter wereld en qua beplantte oppervlakte aan wijngaarden zelfs het grootste. De meeste wijngaarden vindt u in het noorden en oosten van het land, omdat het klimaat hier milder is. Er valt hier meer neerslag en de temperatuur is lager, wat ideaal is voor de groei van de druiven. Droogte is een vrij groot probleem in Spanje en omdat irrigatie van de wijngaarden verboden is, is de hoeveelheid wijnstokken per hectare laag. De bodega’s kiezen over het algemeen voor kwaliteit i.p.v. kwantiteit, als het op de productie van wijn aankomt. Hierdoor is de opbrengst een stuk lager dan in andere Europese wijnlanden. De grote verscheidenheid van druivensoorten in Spanje, met iedere soort zijn eigen unieke karakter en de grote variatie aan klimaat en landschap, maakt Spanje tot een uniek wijnland.

We hebben een paar gebieden voor u uitgezocht en omschreven:

La Rioja

Wijngebied La Rioja ligt in het noorden van Spanje en is het meest bekende wijngebied van het land. Dwars door het heuvelachtige gebied loopt de rivier de Ebro. Langs de oevers van de rivier liggen de wijngaarden met oplopende terrassen. Aan de noordzijde beschermt een rij bergketens het gebied tegen koude Atlantische zeewind en overmatige regen. De bodemsoort, bestaande uit zand, klei en kalk, houdt het regenwater, dat in de zomer valt, goed vast. Al deze omstandigheden zijn ideaal voor de wijnbouw. Een veel voorkomende druivensoort in dit gebied is de Tempranillo, maar u komt hier ook vaak de Garnacha, Mazuela en Graciano tegen. La Rioja produceert uitstekende wijnen en het is het enige Spaanse wijngebied die het hoogste appellation niveau kreeg: Denominación de Origen Calificada (DOCa). In La Rioja zijn wel meer dan 500 bodega’s gevestigd. Een aantal komt u tegen als u de ‘Rioja Alta’ wijnroute pakt, met spectaculair uitzicht op de bergen van Tolono, Cantabrië en La Demanda en de rivier de Ebro. Maak bij één van deze wijnhuizen een tussenstop voor een wijnproeverij. Wilt u heerlijk ontspannen tijdens uw rit door het gebied, ga dan eens langs bij een wijnspa, waar u letterlijk kunt baden in de wijn.

Culinaire tip: Patatas a la Riojana is een traditioneel Spaans gerecht uit de streek La Rioja met aardappelen, chorizo en paprika.

Wijnen uit deze streek zijn o.a.:

Montecillo Rioja Reserva
Montecillo Rioja Crianza Tempranillo
Montecillo Rioja Blanco Barrel Fermented
Montecillo Rioja Gran Reserva

Galicië

Catalonië

Wijngebied Catalonië ligt tussen de vlakten van de Middellandse zeekust en het Voorkust gebergte. De bodem bestaat voornamelijk uit graniet, kalksteen, kiezel en zand en het klimaat is gemengd mediterraan-continentaal. Een reis door dit gebied vergeet u nooit meer, vanwege het mooie landschap, het culturele erfgoed en de lokale specialiteiten. Catalonië is vooral bekend vanwege de productie van de wereldberoemde bruisende Spaanse Cava. De druiven die gebruikt worden voor Cava zijn Xarel-lo, Macabeo en Parellada. Een andere druivensoort die veel voorkomt in het gebied is de Garnacha, waar krachtige en complexe wijnen van worden geproduceerd. Vlakbij Barcelona ligt de wijn- en cavaroute van ‘Penedès’. Deze unieke wijnroute langs oneindige wijngaarden en het bijzondere platteland, waar het leven om wijn draait, geeft u een bijzondere ervaring. Toeristen komen graag naar dit gebied en bezoeken de prachtige stad Barcelona, de oude stad Girona of een van de populaire badplaatsen.

Culinaire tip: Een typisch Catalaans product is de fuet. Een heerlijke, droge, gezouten worst van varkensvlees in een varkensdarm. Heerlijk bij de borrel!

Een heerlijke Cava uit deze streek:

Freixenet Cordón Negro Brut

Castilla-La Mancha

MolensHet grootste wijngebied van Spanje, gelegen ten zuiden van Madrid, is Castilla-La Mancha. Het gebied is omgeven door bergketens, echter is het gebied te groot om hier profijt van te hebben. Dit komt doordat de wind vrij spel heeft op de hoogvlakte. In dit gebied zijn de winters koud en de zomers erg heet, met veel zonuren en weinig neerslag. Zowel witte als blauwe druivenrassen staan veelvuldig aangeplant en worden volgens de gobelet snoeimethode gesnoeid, zodat de druiven beschermd zijn tegen verbranding van de warme zon, echter dit vereist wel veel handwerk in de zomer. U komt hier vooral witte druivensoorten tegen zoals: Airén, Viura, Macabeo, Verdejo, Chardonnay en Sauvignon Blanc, maar o.a. ook de rode druivensoorten Tempranillo, Garnacha, Cabernet Sauvignon, Syrah en Malbec. De bodem in Castilla-La Mancha is rijk aan kalk en mineralen en bedekt met roodbruin zand. Het wijngebied staat bekend vanwege de vele authentieke windmolens, waarvan er zelfs nog een aantal in werking zijn. Deze komt u zeker tegen als u de ‘Ruta del Don Quijote’ volgt. Deze route voert u langs Middeleeuwse kastelen, Romaanse kerken en de UNESCO stad Toledo. Maak een tussenstop bij één van de vele restaurants waarvan een aantal uitzicht hebben op de bijzondere witte windmolens.

Culinaire tip: Queso Frito. Dat zijn stukjes gebakken Manchego, die eerst gedoopt worden in opgeklopt ei en door wat paneermeel gehaald. Manchego is een kaas van schapenmelk en een Spaanse best-seller met haar eigen D.O. De smaak van deze kaas is zeer krachtig en kan uitstekend gecombineerd worden met een goed glas Tempranillo.

Wijnen uit deze streek zijn o.a.:

Condesa de Leganza Tempranillo
Condesa de Leganza Rosado Selección de Familia
Condesa Verdejo
Condesa Sauvignon Blanc
Capa Verdejo
Capa Tempranillo